Het paviljoen is niet alleen een aantrekkelijke locatie, maar ook een voorbeeld van een duurzaam, hulpbronnenefficiënt alternatief voor conventionele bouwmethoden en is daarmee toonaangevend voor duurzaamheid in de architectuur. Het paviljoen is immers het eerste gebouw waarvan de dragende structuur uitsluitend uit robotisch gewikkelde vlasvezels bestaat. De bouwstructuur brengt principes uit de natuur over in de architectuur en maakt een lichte en tegelijk stabiele bouw mogelijk. Deze weegt slechts 1,5 ton.
Een buitenbekleding van polycarbonaat beschermt de vlasvezels tegen omgevingsinvloeden zoals directe UV-straling en vocht door regen of sneeuw. 220 vierkante meter Exolon® UV polycarbonaat massieve platen met een dikte van 10 millimeter vormen de bescherming tegen weersinvloeden en passen zich dankzij hun eenvoudige vormbaarheid aan de gebogen lijnen van de natuurvezelelementen aan. De soortzuivere kunststof is volledig recyclebaar en kan daardoor na gebruik weer in de materiaalkringloop worden opgenomen. Een ander aspect bij de keuze van het materiaal is de eenvoudige verwerking en thermovorming.
Het gebouw is tot stand gekomen door een interdisciplinaire samenwerking tussen architecten en ingenieurs van de masteropleiding ITECH van de Cluster of Excellence Integrative Computational Design and Construction for Architecture (IntCDC) aan de universiteit van Stuttgart en biologen van de Cluster of Excellence Living, Adaptive and Energy-autonomous Material Systems (livMatS) aan de universiteit van Freiburg.
Het paviljoen past op natuurlijke wijze in de omgeving van de botanische tuin in Freiburg en wordt in de komende vijf jaar als locatie van de universiteit van Freiburg ingezet in het kader van het concept 'Learning from Nature in Nature'.
Meer over het livMatS-paviljoen:
www.itech.uni-stuttgart.de/itech-studio-projects/livmats-pavilion/
Afbeeldingen:
LivMatS Pavillon: Buitenaanzicht
©ICD/ITKE/IntCDC Universität Stuttgart, Rob Faulkner